Der vises 54/54

Nyeste oplevelser

Grillaften, solnedgang og godt selskab

Indsendt af Sasja Riis-Larsen

En smuk solnedgang på en varm aften i Septemper 2016. Aftenen stod på grill og aftenbadning sammen med min daværende gymnasieklasse, samt en udvekslingsgruppe portugisere, vi hver især gav tag over hovedet. Dagen startede ud med vandring ude ved Røsnæs fyr, hvor alle fik lov til at se både skøn natur, dyr, museum, udkigsposten i fyrtårnet og nød en is i det skønne solskin. Vi traskede alle videre ned mod stranden og gik hele vejen til Nybyhavn til det nybyggede maritime aktivitetshus hvor vi alle grinte, badede, gik i sauna, spiste buffet og nød den sidste varme i solnedgangens skær inden efterårets kulde slog til på skønne Røsnæs.

Ro i hovedet

Indsendt af Dorthe Andersen

Røsnæs indbyder til fred og ro, mange smukke steder at gå tur, smukke steder hvor man bare kan sidde og nyde naturen og den smukke udsigt. Uanset hvilken vej du vender blikket er der vand og smuk udsigt til uspoleret natur. Jeg er født og opvokset på Røsnæs - bor desværre ikke længere på Røsnæs, men vender ofte hjem til Røsnæs for at gå ture og nyde naturen.

Røsnæs-livets sted

Indsendt af Nanna Nielsen

Røsnæs er et af de steder i hele Danmark som betyder allermest for mig . Det er det sted jeg tager hen , for at få ro i sindet . Det er det sted jeg tager hen , for at få luftet tankerne. Det er det sted , min familie og jeg altid har nydt og stadig nyder . Det er det sted min kæreste og jeg har sindssygt mange minder , og det sted jeg en dag vil vise mine børn og give dem den samme ro , oplevelse og frihed som jeg selv får hvergang .

Røsnæs-Natur og historie.

Indsendt af Olav Kristiansen

Røsnæs er det vellykkede resultat af en gletsjer som, for ca. 12.000 år siden, bevægede sig mod nord, fra Østersøen området. Det betyder at vi nu kan glæde os over en fantastisk natur, med meget kuperet terræn og dramatiske klinter. Samtidig har halvøen et helt specielt klima, med flere solskinstimer og mindre nedbør end landsgennemsnittet. Det har affødt en helt unik flora og fauna. Faktisk er der visse typer padder, sommerfugle og planter, som kun findes på Røsnæs. Men ikke bare naturelskere kan have glæde af at besøge halvøen. Der er også noget at se på, for de historie interesserede. Røsnæsspidsen er Sjællands vestligste punkt og fra fyret er der et forrygende udsyn til de omkringliggende øer og til de mange skibe, som hver dag passere mellem Samsø og Røsnæs. Alle større skibe, der skal til eller fra landene omkring Østersøen, sejler tæt forbi Røsnæs spidsen Det betyder Røsnæs, i gennem historien, har haft stor militær strategisk betydning. Det har været vigtigt at holde øje med skibene, der passerer. Derfor findes der stadig rester af skanseværker fra Englandskrigene. Ligesom tyskerne, under besættelsen, etablerede kanonstillinger og bunker anlæg. Efter besættelsen, overtog søværnet bunkeren og anvendte den til en kystradar. Radarstationen blev nedlagt omkring 1963. Men både resterne af befæstningerne og bunkeren er tilgængelig for besøgende. Desuden er der en meget interessant udstilling i den tidligere fyrmesterbolig, som meget illustrativt, beskriver Røsnæs centrale placering, i militær sammenhæng. Med andre ord, der er rigtigt meget at se på, både for naturelskere og er historisk interesserede.

Klokkefrøkoncert og kystlinier

Indsendt af Jan Frølich

Når man går på Røsnæs i maj/juni kan kan man høre den smukkeste koncert af klokkefrøer. En gribende og dyb rytmisk kalden. Fra flere søer og flere retninger. Et af de magiske øjeblikke. Har her taget et billede fra oktoberlyset. At gå langs en af Danmarks mest varierede kyster med skrænter der rejser og sænker sig er altid betagende smukt også uden klokkefrøkoncert

Himmel og hav.

Indsendt af Hans Jakob Madsen

Når man færdes på Røsnæs, som jeg har gjort gennem 2 menneskealdre, får man en enestående oplevelse af himmel og hav som en helhed. Man har den daglige forandring med havets genspejling, de blæsende dage med vældige bølger fra bæltet og den saglige ro på dage med havblik og fuldstændig tavshed. Det skaber også et klima, som befordrer en flora og fauna, som er unik i sammenspil med de geologiske perler gør området bevaringsværdigt i den form vi oplever det i dag.

Hobbitter, alfer og trolde.

Indsendt af Susan Holten-Andersen

I snart 40 år er jeg kommet på Røsnæs. Min bror og svigerinde plejede at leje et sommerhus (nu ejere) i ferier og weekends. Vores familie har hvert år været samlet der til hygge, god mad og gåture i naturen. Jeg huske specielt turene på sydsiden af Røsnæs med de stejle skrænter. Min nevø og niece plejede som små, at lege i det tætte krat. Jeg var vild misundelig over ikke selv at være barn og kunne fantasere lege om trolde, alfer og hobbitter i dette krat med stier, huler og engene af græs og blomster. Røsnæs kunne sagtens være The Shire med dets bakkede smukke landskab.

Røsnæs er magi for alle...

Indsendt af Thomas Jespersen

Jeg stiftede første gang kendskab med Røsnæs for snart 40 år siden, da mine forældre lejede et sommerhus på Røsnæs. I resten af min barndom og ungdom, lå minderne fra den ferie, og gjorde at jeg forbandt Røsnæs med magien fra sol, sommer og strand. Der gik desværre mange år før jeg igen besøgte Røsnæs, men solen skinner stadig meget på Røsnæs, og strandene er der endnu. Jeg er måske blevet lidt mere eftertænksom inden jeg hopper i vandet, for jeg er ret sikker på, at vandet i dag er noget koldere end dengang jeg var barn. Til gengæld kan jeg nu sidde og nyde udsigten over Storebælt, og helt til Samsø, Sejerø osv, med en anden ro end dengang. Når jeg i dag er på Røsnæs kan jeg godt undre mig over, at jeg ikke husker fyret, møllen, Nyby havn osv., men så meget desto mere, er jeg glad for, at jeg som voksen har oplevet, og fortsat vil opleve, alle de vidunderlige ting, som Røsnæs byder på, og den helt fantastiske natur, der er derude. Mit Røsnæs er derfor mindet om en barndoms bekymringsløse sommer og en nutidig glæde over at være på Røsnæs, og sjovt nok er det stadig sådan, at når man er på Røsnæs virker ens bekymringer meget mere ubetydelige - og bedst af alt barndommens magi er her stadig, også selv om man er blevet voksen.

Frirum i naturen.

Indsendt af Vibeke L. Møller

Igennem hele mit 32 år lange liv har jeg brugt Røsnæs som et sted hvor jeg får et frirum. Naturen på Røsnæs er både smuk, vild og fredfyldt. Min farmor lavede den dejligste syltetøj af Hyben, som vokser vildt overalt. Vi har flere gange set de små rådyr i haven tidligt om morgen og vi samler sten, slår smut, svømmer og solbader på stranden. Røsnæs er blevet et sted hvor vi samler familie og venner og er sammen på en helt særlig måde, som for os er uvurderlig. Naturen giver os ro, gåturene giver os dybe samtaler, landskabet minder os om hvor små vi er.

Røsnæs ved Kalundborg

Indsendt af Anne Esbensen

Flere gange om året er en vandretur fra Naturskolen gennem fredede områder, gennem skov og langs stranden og tilbage til Naturskolen en fantastisk oplevelse. Det er pragtfuldt på alle årstider. Om sommeren er en frokost på spidsen af Røsnæs dejligt.

Masser af flot og rå natur

Indsendt af Niels Kristiansen

Røsnæsspidsen er kendt for den både rå og smukke natur der optræder på alle tider af året. Du kan tage overnatning i shelter hvor du har mulighed for at fange fisk til aftensmaden ned ved stranden. Eller hvad med en vandretur langs kysten inde fra den lille by Ulstrup ud til fyret. Oplevelserne på Røsnæs spidsen er kun begrænset af din egen fantasi, så er du glad for naturen er det et sted du bør skrive ind på din “bucket liste” - hvis du da ikke allerede har besøgt det.

Uovertruffen natur

Indsendt af Katharina Timm

Vi er en tysk familie der igennem mange ferieophold i 90erne har forelsket sig i Røsnæs med den unikke natur med stenstrand og klinter og dens gode fiskevand, og det resulterede i at vi simpelthen flyttede i 2001 - og det har vi ikke fortrudt!

Ridestierne på Røsnæs

Indsendt af Marika Pedersen

I 80'erne blev os folkeskolebørn fragtet til Røsnæs for at følge de forskellige ruter i naturen. Vi fulgte stierne og de store vejviser sten, der var påmalet røde, gule og blå pletter afhængig af rutens længde. Mange år efter sidder de smukke naturoplevelser stadig i een- I mit tilfælde så meget at da jeg flyttede hjem til Danmark efter at ha boet i udlandet var der kun eet sted, som jeg ville bo: Røsnæs. I dag følger jeg de samme stier til fods med min hund og nu er er stierne udvidet til også at omfatte ridestier. Naturen kommer så meget tættere på, når jeg er til hest og det giver samtidig turisterne en ekstra den på "opleveren", når de ser heste i det smukke landskab. Hver sommer bruges ridestierne også til at give mange børn en fantastisk ridelejr og mon ikke mange af disse kører fra halvøen med et lille stykke af Røsnæs i deres hjerte- og måske vender tilbage senere som jeg gjorde? Billedet er taget på en ridetur nord for Naturskolen på ridestien og køerne afgræsser det indhegnede stykke som en del af naturplejen.

Et lille paradis

Indsendt af Marie Astrup

Lige dér på en af de mørkeste steder i Danmark, Krogebæk på Røsnæs er der et særligt paradis på jord. Stranden er fyldt med runde sten, der er næsten altid marsvin tæt ved land i flokke eller to og to og det sker vi ser havørnen når vi står på skrænten. Der er så meget dejlig og ren natur. Jeg kan ikke komme på et smukkere sted i Danmark.

Fine oplevelse med vildtliv

Indsendt af Jan helbo pedersen

Gik en dejlig tur, ved langsø som ligger lige bag naturskolen, der fik jeg denne flotte buk på fotokortet Generelt er fugle og vildtlivet, altid en oplevelse på spidsen af Røsnæs Har også haft fine oplevelser med Karmindompap, og klokkefrøer rundt om i Maderne. Orkideer kan også findes i området

Sublim natur

Indsendt af Henrik Jørgensen

Unikt, enestående, og meget velpasset og tilpas med faciliteter. berigende oplevelse, og helt usædvanlig ikke mnidst på Sjælland

Røsnæs du uforglemmelige

Indsendt af Lisbeth

Et unikt istidslandskab med mulighed for at finde både sjælden flora og fauna. Røsnæs har , ligesom Skagen, igennem århundrede tiltrukket mange malere, og gør det stadig. I høj grad på grund af det særlige lys og det fantastiske landskab, med høje og dramatiske klinter. At kendte kunstnere som har fået deres inspiration på Røsnæs, kan nævnes Wilhelm Hammershøi og J.T. Lundbye Her søger man til, når man trænger til at få opladt batterierne. Her er lys og masser af frisk luft. Så uanset om du besøger Røsnæs i sol, regn, sne eller rusk er det stedet hvor pulsen kommer ned Røsnæs gi'r ro i sjælen. Prøv selv!

Kontrasternes Røsnæs

Indsendt af Ane Kirstine Høst Sode

Det var en af de novemberdage, hvor solen står lavt og det er koldt, men ganske behageligt, der hvor solen skinner. Vi ville en tur ud til fyret, og tog pænt med tøj på inden vandreturen på de her tre til tre og en halv kilometer. Vi startede ved Helles Klint, hvor vi har sommerhus, og valgte sydsiden, da det var der solen skinnede, og hvor der var læ for den friske nordenvind. Turen gik langs stranden, som bestemt ikke er nogen sandstrand, men tværtimod et ret strabadserende underlag af små og store rullesten.¨ Anstrengelserne krævede da også snart en radikal tilpasning af beklædningen, da udstrålingen fra klinten gjorde, at temperaturen havde nået næsten forårsagtige højder. Det havde en lille flok Herefordkvæg også opdaget og var ved at trække ned fra højdedragene til strandengen for at holde en pause i landskabsplejen. Dette billedrum af klintens gulbrune brudflade, det røde kvæg , og den varme sol var et syn, man formentlig kun kan opleve her. Måske er det, den lokale maler, Hans Werner Madsen, søger at fange med sine koloristiske værker. Vi nåede ud til fyret, og var ærligt talt godt svedige. Herude på spidsen var vinden en smule mere mærkbar, så vi pakkede os Ind igen, inden vi besluttede os for at gå langs vandet rundt om næsset og om til nordsiden. Det var rigtignok en anden historie. Solen var pludselig væk, farverne var blevet kolde og grå, og nordenvinden var frisket op, og var her nærmest isnende. Noget drivtømmer, der lå i havstokken, var indpakket i klar is, Sådan må det have været ved indgangen til den onde dronnings rige i H.C. Andersens eventyr, Snedronningen. Kontrasten var simpelthen næsten overnaturlig for vores forestilling om et velfriseret land – her isnende kulde og lige på den anden side nærmest forår. Samtidig var oplevelsen en erindring om, at der findes steder, som er så unikke, at de næsten for enhver pris bør lades i fred.

Røsnæs i lys og mørke.

Indsendt af Britta og Olav Madsen

Røsnæs er næsten centrum af Danmark. Her højt til loftet og vidt til væggene. Her er meget lys om dagen, og meget mørkt om natten. Og fra Røsnæsspidsen, er det næsten kun natur 380 grader rundt. En helt unik natur. Britta og Olav Madsen Røsnæs. Nu bopæl her i 50 år.

Røsnæs, en tidløs perle

Indsendt af Jette Maria Nørgaard Madsen

Røsnæs' atmosfære og varme klare farver har tiltrukket mennesket lige fra istiden, frem til stenalderen og siden guldaldermalerne. Stadig den dag i dag kan gæsten mærke vingesuset og forhistorien lægge sig ned over mennesket som besøger Røsnæs. Havet, skoven, bakkerne og natur og fauna byder velkommen på sin rå og mytiske facon. Stenalderdysser langs vejen mod spidsen af halvøen, hvor fyrtårnet står og lyser for os og bådene som lægger til langs stranden eller fortsætter ind igennem den lange fjord, hvor marsvin leger, fugle skræpper og skumsprøjt kommer dig i møde når du rejser langs Røsnæs. Røsnæs har til alle tider betydet noget særligt for folket. Se og mærk Røsnæs mod dine kinder og pirre din fantasi, om fortidens og fremtidens landskab på Røsnæs.

fantastisk natur

Indsendt af Karin Mørtz

Fint picnic sted, der hvor vejen ender med mange borde og stole. Gå gennem skoven til fyret, op i fyret og se udsigten. Tilbage til bilen langs stranden. Det helt rigtige sted, hvis du vil finde vandreblokke af rhombeporfyr - eller plukke brombær.

Ny oplevelse

Indsendt af TINA THRYSØE

At kigge ud på Røsnæs halvøen fra gården, der behøves ikke filtre og skønhedsoptegninger, der bliver man overvældet af den smukkeste natur, lige meget om det er efterår, vinter, forår eller sommer....På Røsnæs finder man Ro og hygge.

Havørne

Indsendt af johannes hooge pedersen

Går en tur på Røsnæs hver dag i klinterne og på stranden på både nord og sydsiden i al slags vejr.Idag svævede 2 havørne over mig og en jetjager fløj over 3 gange,solen var næsten fremme men ikke helt og det blæste kraftigt fra sydvest,til gengæld var det meget lavvande og mange gamle ålegårde var fritlagt

Kvalitetstid i unikke omgivelser

Indsendt af Hanne Dyremose

Når jeg skal have kvalitetstid med familien går turen til Røsnæs. Her går vi ture, leger ved vandet og spiser mad i det grønne. Den unikke natur, de store vidder og den betagende udsigt tager altid pusten fra os. Vi kommer altid hjem rigere på fælles oplevelser.

"Den sejeste strand"

Indsendt af Katrine Sofie Sennels

Var turen rundt på Røsnæs den første weekend i oktober, med min mand og børn. SÅ smukt og fantastisk natur. De store runde sten overalt langs vandet og de vilde skrænter - wauw! Min dreng på 10 år, som ellers ikke rigtig gad med på tur, var helt opslugt af naturen og udbrød "Det er den sejeste strand jeg nogen sinde har været på". Turen blev rundet perfekt af med en tur i fyrtårnet, i udstillingen og en is fra caféen. Den skønneste dag. Mvh Katrine

Bjergtagende landskab

Indsendt af Troels Birk Kristoffersen

Jo ældre jeg bliver jo mere holder min familie og jeg af vores naturskønne område ved Røsnæs spidsen. Det gælder på cykelture og på vandrestier er.Hver årstid har sin unikke oplevelse. Man kan nyde stilheden, dyrelivet, fugletrækkene, floraen, stranden og solnedgangen fra Sjællands vestligste shelter ved Røsnæsspidsen. Kort sagt det er bjergtagende oplevelser.

Eventyrlandskab

Indsendt af Karoline Mønsted

Røsnæs-spidsen er min barndoms eventyrlandskab. Forunderligt foranderligt bag hver bakketop. Bløde former og snirklet, mørkt krat i skøn forening, der vækker fantasier om trolde og elvere. Masser af krible-krableliv i overdrevet og dragende udsigt over kysten fra toppen af de rå skrænter. Selvom jeg nu bor i hjertet af den Sjællandske natur, er der intet der overgår Røsnæs.

Fiskeri fra båd

Indsendt af Johnny Forsberg

Et af de bedste steder i Danmark at fiske fra revet, mange havørreder, og et godt sted at ankre op for at nyde naturen. Naturen på Røsnæs er fantastisk til gåture, og oplevelser, både for voksne og for børn.

LØBTURE

Indsendt af Ricky Grue Larsen

Nok Det bedste sted at løbe Trailløb på Sjælland.........................................................................................................................................................................................................................................................

Ro og Glæde

Indsendt af Jeanette Wiberg Hansen

De fantastiske lange kyststrækninger, byder på så mange forskellige stentyper. Siden jeg var barn har vi tit være på “troldesten-stranden”, flade runde sten, som vi limede sammen så det lignede trolde og til sidst fik din tang som hår. Og nu gør jeg det selv med mine børn, som også nyder smukke rolige Røsnæs.

Svampejagt

Indsendt af Mette Olsen

Vi er en familie på syv, og da børnene var små, var weekendens ture ud på Røsnæs en lige så stor oplevelse for børnene som for os forældre. Vi så hugorme, samlede svampe. Gav træerne navne og mange andre ting, som vi stadig kan glæde os over. Nu er det børnebørnene, Der får den store glæde at opleve en næsten uberørt natur, som på sin egen måde er lige så unik som Dollerup Bakker, og der vil man da ikke gennemskære landskabet med en larmende og forurenende Highway. Den uberørte natur er dyrebar , og vi er forpligtiget til at bevare den, som den er.

Ro på Røsnæs

Indsendt af Jeanette Hildeshejn

Her er naturen i fokus. Ingen forstyrrende elementer. Gå fra stranden til udkigsposten på klinten. Her er blæst i håret, solopgange og solnedgange. Harer og rådyr der hopper på markerne og masser af fuglefløjt. RO til sindet.

Klokkefrøer, vindekilde og musvågetræk

Indsendt af Lars Nyhuus Henriksen

Jeg brugte min barndom på cykelture til Røsnæs. Her målte jeg temperatur i de forskellige vandhuller en gang om ugen. Dette var en del af forberedelserne til at sætte klokkefrøer ud senere. Jeg nød fugletrækket - nogle gange med 100-vis af musvåger og hvepsevåger. Naturskolen er en helt unik del af dansk naturvejledning- smukt sted med stort hjerte for børn. Overnatning i et træ efterår 2018

Forelsket!

Indsendt af Lisbeth Lund

En naturoplevelse - jeg har haft på Røsnæs - som jeg vil dele.... hmmm .. den er ganske ligetil! Jeg blev ganske enkelt - og i den grad -forelsket i naturen på Røsnæs fra første gang jeg oplevede den.. Røsnæs ramte mig lige i hjertet.... Turen rundt om Røsnæs spidsen, udsigten fra fyret, spejde ud over havet, høre stilheden, lyset over Røsnæs, blomster .. det hele! Et besøg blev til mange og jeg blev mere og mere forelsket.. og nu 12 år senere har jeg - den 1. Juni 2018 - købt drømmesommerhuset med den skønneste beliggenhed på Røsnæs. Og jeg elsker det! Elsker at være lige der, hvor min krop og sjæl slapper mest af. Nyde stilheden, der kun brydes af havet, vinden i træet og dyrenes lyde. Røsnæs - du er mit sted .. for altid! Og bli’ ved med at være, som du er - lige nu!

Skønne oplevelser på spidsen

Indsendt af Jette vogelius warrer

Jeg har igennem de sidste 16 år haft fantastiske oplevelser på Røsnæs, siden jeg flyttede til Kalundborg Jeg har oplevet alle årstider og de er alle lige charmerende Fra en rusketur i januar hvor havet viser sine tænder og man kan se vandet fra begge sider Til en dejlig sommerdag hvor jeg har været med mine børn hvor vi har oplevet mange forskellige ( sjældne)fugle og insektet og set Marsvin i vandetMVH Jette Warrer

Heldig👍🏼

Indsendt af Helle Freiesleben

Tænk hele mit liv at ha mulighed for skønne gåture, både som barn, som voksen med egne børn cacao og kiks. Nu osse med børnebørn, og en ridetur i den vilde natur. Og sidst men ikke mindst atkunne gå på arbejde for Bo og Aktivitet, i de skønne sommerdag, og møde alle de gæster der nyder godt af røsnæs.

Unikke arter

Indsendt af Sven Aage Hansen

Pimpinelle Køllesværmer , hugorm, Månevandnymfe, Nordisk Fugleedderkop, hvert skridt rummer mulighed for en unik oplevelse, hov der var en Fransk Bredpande, og der i søen kvækker klokkefrøen, det bugter sig i bakke og dal og udsigten findes ikke mage. Kejserkåben flyver i Vindekilde over mit hoved, mens jeg tager et foto af et Markfirben som soler sig på en bar plet i vegetationen. Dette fredede areal burde udvides til at omfatte resten af Røsnæs, som så kunne blive til en RIGTIG Naturpark, det mangler på Vestsjælland .

Evighedes øjeblikke

Indsendt af Charlotte Schwanenflügel

Som barn at lege i vandkanten, springe fra sten til sten, falde i staver over horisont og bølger, frydes over sten og deres farvespil, specielt når det regner eller i mangel på samme, må man slikke på dem, for så bliver farverne helt anderledes levende. Samle små gule sneglehuse, dufte den solvarme og lidt kvalme duft af tørrede søstjerner, blive høj, blive væk, blive til live. Og så en generation senere at få lov at følge ens egne børn, i timer samle krabber, balancere, lege, finde jættelys og forstenede søpindsvin. Håbe på og tale om at finde rav, sikke en skat,- men det gør man nu sjældent på Røsnæs milde kyst. Smage på tang, strandkål, vild kamille, følge fløjlsbløde marker med fingrene på Egeskov eller blot på engene. Kramme alt og alle på forårsmarken imellem lyserøde engelsk græs, gule smørblomster og alle de andre blomster, sommerfugle og biller, man øver på at huske navnene på,, for så at glemme dem igen. -Gærdesmutte, vikke, jomfru Marias sengehalm. -Og til sidst at glædes i dybet af ens hjerte over at marsvin er kommet til Kattegat og leger adræt og stort langs Røsnæs kyst. I ønsket om at det må vare længere end mit liv, end mine børns liv og længere endnu. At vi må passe på og værne om kilden til glæden ved livet, og i bund og grund meningen med det hele,- vores natur.

Barndommens legeplads

Indsendt af Birthe Dam

Røsnæs er et uberørt stykke natur, som vi er stolte af at vise frem. Det er altid en oplevelse at komme ud på spidsen, uanset vind og vejr, og mærke vindens susen og lugte havet. Man bliver nærmest lykkelig, når man slipper de nye små mennesker løs og lader dem opleve dette paradis og lærer dem at respektere det og holde af det, som vi selv har lært det, da vi var børn.

Tilgængelig natur for alle

Indsendt af Dorte Lemvig Jørgensen

Røsnæs spidsen er et fantastisk sted med en dejlig natur. Jeg synes Røsnæs spidsen har noget at tilbyde til alle, på hvert deres niveau: Naturlegeplads og dyr til børnefamilierne, sjælden flora og fauna til “nørderne”, stier og variende tæræn til hardcore løbere og motionister. Fred og ro til dem der vil gå og bare være. Parkeringsplads og restaurant til dem der vil komfort. Overnatning og badning for “Outdoor” folk og meget mege mere. Alsidighed og mangfoldighed i bør hyldes og bevares. Jeg har mange gode oplevelser på spidsen, men fælles for dem alle er, at det virker helsebringende at bruge tid derude, både alene og sammen med andre.

Lyset og vinden

Indsendt af Morten Zeuthen

Røsnæs strækker sig med sine høje skrænter ud mod solnedgangen og mod vestenvinden. Når sommeren har varmet de høje skrænter op, stiger den varme, krydrede luft til vejrs. Ofte skilles skydække fra vest, og sikrer Røsnæs en danmarksrekord i solskinstimer. Men halvøen er så smal at ethvert vejanlæg vil spolere oplevelsen af dette enestående morænelandskab. Please, lad Røsnæs bestå.

Røsnæs i mit ❤

Indsendt af Jette Nielsen

Røsnæs skal med fordi naturen, lyset og farverne i natur giver en ro i sjælen og i kroppen Røsnæs og naturen omkring dette område er attraktivt for alle mennesker og dyr Vi skal værne om disse skønne områder som giver tid til traveture og fordybelse.

En dagsrejse på Røsnæs

Indsendt af Arne Bjørn Hansen

Der er dekreteret gåtur her til eftermiddag. Vi er taget i sommerhus for at nyde de sidste solstråler inden efteråret kommer masende og skyller en formidabel sommer i havet. Vejret tegner fint, så vi skal ud til Røsnæs Fyr og have en kop kaffe, har vi bestemt, og vores stadig hvalpede gravhund, Milou, skal med. Da vejen er lang, og gravhundeben korte, har vi medbragt en rygsæk til transport, når han siger til. Vi har valgt at gå de godt tre kilometer langs sydsiden af Røsnæs, hvor man som få andre steder i landet kan opleve et dramatisk sceneri, med stejle klinter og et stærkt kuperet terræn; en såkaldt randmoræne, som under græs og skov ligger hen som den blev efterladt af den gletscher, der lå i Kalundborg fjord for 15.000 år siden. Fascinerende er det, at hver en sten i klinten, har ligget der uberørt siden dengang. Landskabet er fantastisk til vandreture, som altid opleves forskelligt, afhængig af årstid, vejr – og dit humør. Nogle steder går stien rigeligt tæt på kanten, og man kan ikke sige sig fri for lidt kildren i maven - er det nu, det næste skred kommer ? Bevoksningen er andre steder tæt og kratagtig, og især slåenkrattet danner rene tunneller, hvor man nemt kan forestille sig hensat til en anden verden. På Vågehøj checker vi lige resterne af den gamle tyske udkigspost, hvorfra d’ herrer Fritz og Hermann under besættelsen holdt øje med skibstrafikken. Vi nærmer os halvvejen og landskabet flader lidt ud. Det er nu store græsarealer, som plejes af halvvilde kreaturer, så det ikke springer i skov. Milou mener, at kvæget er for stort til at hilse på, så vi trækker os og fortsætter langs stranden. Det er ikke nemmere at gå der, for den består af halvstore rullesten, så det er godt, at vi snart er fremme ved fyret. Det har siden 1846 ligget ude på spidsen og vejledt skibsfarten gennem det vanskelige farvand mellem Sjælland og Samsø. I dag formidles historien på fineste vis med diskrete plancher og en lille udstilling. Nuvel – det var kaffen. Den er god, og et stykke hjemmebagt kage gør den kun bedre. Betalingen via MobilePay giver et kort øjeblik anledning til at tro, at vi er på kanten af verden, da der pludselig ikke er mobildækning. Digitalsamfundets sårbarhed vises i et glimt, medens forskellige positurer og rituelle dansetrin med mobilen til sidst skaffer hul igennem. Vi vælger at tage den slagne vej hjem. Milou har meddelt, at han gerne ser rygsækken blive kørt frem, da han ikke agter at tage et eneste skridt længere. Naturligvis, Deres Lavbenede Højhed, og afsted det går på menneskemors ryg. Der er pitstop med en tår vand og en tissetår ved Naturskolen på Røsnæsgård. Her har utalte skoleklasser og ekskursioner fra de højere udannelser haft et slaraffenland af uberørt natur til rådighed for deres studier. Ude i vest er solen på vej ned, og den moderne verden sejler forbi derude med tusindvis af containere, fulde af indbildte og reelle fornødenheder. Vi fortsætter hjemad og smækker, taknemmelige for en dags indtryk, fødderne op på skamlen, indtil det bliver spisetid. Senere på aftenen skal der luftes hund. Det er bulder ravende mørkt, men klart. Jeg vender mig bort fra lysene inde i Kalundborg og kigger mod nord og vest. En fantastisk stjernehimmel byder sig til, og jeg prøver for Gud ved hvilken gang at tage en gammel, maritim synstest og skelne stjernerne Alcor og Mizar i Karlsvognens vognstang fra hinanden, for at se, om jeg fortsat er skikket til udkig – det er jeg. Det slår mig, at den eneste lyd er Milou’s snøffen i græsset – måske langt borte en ugle, der tuder, og så mit eget hjerteslag.. Der går et stykke tid med at forstå, hvor fantastisk det er.

Lyden af marsvin en stille sommeraften

Indsendt af Eva Gudmand-Høyer

Svømmede langs nordstranden en af de stille sommeraftener, hvor tiden står stille i lys og hav. Hørte et ordentligt brust og et til. Længere ude svømmede en lille flok marsvin og en enkelt var tættere på kysten og tættere på mig. svømmede stille sammen med denne et stykke langs en af de smukkeste kystlinier Danmark kan tilbyde. Man bliver aldrig helt den samme efter en sådan oplevelse:)

Fantastiske naturoplevelser, selv for en skotte!

Indsendt af Melissa Gerrard

Jeg har boet flere gange på Røsnæs i telt både med naturterapi grupper og med mit barn og hendes veninde. Jeg er skotte, og jeg tit savner den skotske natur. Men ikke når jeg er på Røsnæs!! Det har været vidunderligt hver gang! Naturen her er meget unikt for Danmark. Det er sjældent at man mærker stilheden, og store uberørte områder. Børnene var også helt forgabet med at vandre på kysten og at bade. De løb rundt og fandt på alle mulige måder at udforske området. De ville ikke afsted igen!

I storm og stille

Indsendt af Lykke Reuther

Røsnæs er så meget mere end blot spidsen. Det er ofte herude, man måler de højeste vindstød i storm. Det er også her, man kan gå lange ture i uforstyrret stilhed og støde på en ræv, et egern og et af de mange rådyr, der bor her. Hele Røsnæs byder på en enestående natur, som på magisk vis kommer en i møde og virker helende på en stresset krop og et formørket sind.

Svært at vælge det mest interessante

Indsendt af Anja Egeriis

Jeg kan ikke fremhæve en enkelt ting ved Røsnæs - naturen er så enestående og varieret og indeholder så mange unikke oplevelser! Men udsigten fra fyrtårnet ind over halvøen viser i hvert fald et stykke natur, der skal passes på og bevares. Jeg er ikke færdig med de 13 landmarks endnu, men glæder mig hver gang over at opleve flora og fauna næsten i min baghave. Mit billede viser udsigten på nordsiden af Røsnæs fra p-pladsen ved fyrtårnet - en smuk og uforstyrret udsigt endnu!

Vandreture

Indsendt af Ester Lunddal

Flere gange om året vandrer jeg fra Vindekilde ned over skrænterne mod Kalundborg Fjord, langs fjorden mod spidsen til fyret. Ofte går jeg tilbage til Naturskolen ad grusvejen forbi vådområdet med klokkefrøer. Der er så mange kombinationsmuligheder for at studere flore, fauna og sten og geologi, og altid blive fyldt med glæde over Røsnæses skønhed.

Et skattekammer af skønhed og muligheder

Indsendt af Lisbet Krog Damm

Det er ikke muligt at finde en særlig ting at skrive om Røsnæs. Der er simpelhen for mange. Jeg boede i 15-16 år på Røsnæs, har travet den tynd, har efterfølgende kørt adskillige km for at komme derud, opsøgt de samme steder igen og igen og alligevel, var de aldrig ens, når jeg kom igen. Røsnæs er en ganske særlig perle, fordi alt er samlet på et forholdsvis lille sted. Er man til botanik, er der et væld af muligheder. Er man til fugle, er der alle muligheder for at studere dem. Er man til geologi, møder man et Mekka, hvor man pludselig kan opleve at få selskab af en nysgerrig sælfangst kysten. Vil man bare trave eller cykle og nyde skønheden, er det svært at bestemme sig for et enkelt område. Mulighederne er uendelige. Røsnæs er unik og selvfølgelig skal vi vogte den, så også vores børn og børnebørn kan få de oplevelser, vi andre har nydt og gemmer i vores hjerter.

Fauna og dyreliv

Indsendt af Helle Nielsen

På røsnæs bliver man mødt af en fauna og et specielt dyre liv, på grund af de mange solskinstimer. Der er så smukt og stille, lige meget hvilken tid på året, jeg kommer der. Hver årstid sin oplevelse. Jeg har set klokkefrøer, snoge der svømmede i søer, store marsvinflokke i vandet. Det fantastiske landskab,som blev skabt under istiden, skaber naturlige udsigts punkter, hvorfra man kan nyde den skønne natur. Røsnæs er kort sagt : et sted hvor man kan lade op i en ellers travl hverdag. Godt der stadigvæk findes sådanne steder ❤️

Et af de smukkeste steder i Danmark.

Indsendt af Tove Andersen

Jeg er dybt taknemmelig for at bo et sted hvor jeg har mulighed for , næsten daglig, at nyde denne skønne plet, som Røsnæs er. En natur så mangfoldig, på alle tider af året. Besøg det unikke sted, som Røsnæs fyr er. Gå er tur op i fyret, og nyd udsigten. I klart vejr kan man se milevidt omkring. Til Samsø, til Fyn og flere af de omkringliggende småøer. Selv siloen i Ballen på Samsø , kan man se.

Lidt af det hele på et lille sted.

Indsendt af Eva Karina L. Jessen

Det er så nemt at overse, det lille Røsnæs, men und dig selv en gåtur der. Du kan se marsvin - lige dernede i vandet. Fugleedderkopper på skrænten (vist nok ikke farlige for mennesker 😉). Selvom det er så lille, kan det tage pusten fra dig, fordi der er så højt til himlen og så langt øjet rækker er der hav. Havørnen, som min søster så for et par år siden, siger der er ro og godt at være, også for dyrelivet.

Den evige opdagelse

Indsendt af Jonas Ghiyati

Mine børn og jeg besøger Røsnæs et par gange om måneden. Vi Holder altid ved Naturskolen, hvor børnene klapper dyrerne. Bagved Naturskolen ligger der en sti der fører ned til vandet. Under hele turen kan man opdage nye planter, vi ikke har set før, særligt om forår og sommer perioden. Terænen er kuperet og er perfekt til et godt trailløb. Jeg løber tit en tur i Røsnæs og nyder frisk luft, den smukke natur og en fantastisk udsigt.

Overvældende smukt

Indsendt af Birthe Dam

En vandretur på Røsnæs er en oplevelse, der tager vejret fra en. Det er et fantastisk sted at være, uanset vejret. Årstidernes skiften gør en tur til Røsnæs til en anderledes oplevelse hver gang. Jeg får en følelse af taknemlighed over, at dette sted stadig er her, og jeg føler, at naturen er stor.

Del din oplevelse fra stedet

Fortæl om en naturoplevelse, du har haft på stedet - og deltag i konkurrencen om ballontur.

Opsummer oplevelsen eller fremhæv det mest interessante.
Juryen vil forære gavekurve til 10 beskrivelser, som de finder særligt inspirerende. Minimum 200 tegn.
Filformat: Jpg, jpeg, png, gif