Der vises 6/6

Nyeste oplevelser

Snaksalige køer

Indsendt af Lone Hedegaard Hansen

Min veninde og jeg var på en fantastisk smuk gå tur med hundene ved Gudenåens udspring - vi måtte på marken noget af gåturen, hvor køerne kom alt for tæt på - de er og kan være noget interreseret når der er hunde med. Det resulterede i at vi måtte kaste os ind bag ved et el hegn for at komme i sikkerhed ( det har set noget komisk ud ) vi måtte for at komme væk vifte med vores jakker for at skræmme køerne og skynde os at komme væk 😂

Skolens udflugtsmål til skolernes motionsdag.

Indsendt af Erna Storgaard

Øster Nykirke skole har som hele landet afholdt skolernes motionsdag. I år havde vi henlagt dagen til Gudenåens udspring. Vores indskolingselever blev kørt i bus derud og mellemtrinnet cyklede ud til udspringet. Her startede det at få tanket op til en lang løbetur så den medbragte formiddagsfrugt blev nydt i det skønne vejr. Herefter mødtes alle ved udspringet og der blev varmet op til løbet. Kl. 9.50 gik startskuddet. Alle skulle først ud på den gule rute godt 3 km. Derefter løb alle på en mindre rute ca 800 m. Her kunne man så se hvor mange omgange man kunne nå at løbe. En håndfuld af de seje løb lige omkring 10 km. Så skal man også lige huske på at alle i mellemtrinnet også havde cyklet de 2 x 6 km der er fra Vonge og til udspringe og tilbage igen. En virkelig skøn dag, vejret var virkelig skønt og naturen præsenterede sig med sine mange efterårsfarver. Vores elever er også fantastiske sådan en dag. Alle passer på hinanden, de stører hjælper de små. Er der en der trænger til en hånd – ja så er der altid en der er parat til, at give en hånd. Nu skal alle holde en velfortjent efterårsferie. God ferie til alle. Skrevet af Torben Spejlborg på Øster Nykirke Skole, som ligger i Vonge.

Følelsen af magi

Indsendt af Sigrid Duus

Som barn sejlede jeg af og til i kano ned ad den fascinerende Gudenå. Jeg husker stadig hvordan dens lette bølgegang mest af alt føltes som en storslået flodsejlads, hvor både krokodiller og farlige slanger kunne springe frem når jeg mindst ventede det. At jeg i dag kunne se hvor den 160 km lange flod i virkeligheden stammer fra, var betagende. Gudenåens udspringer i en fredfyldt dal hvor efterårssolens stråler ramte mig om kap med det dalende løvfald, og hvor kildens piblende lyd kunne berolige selv de mest stressede. Ligeså kan jeg i dag kun drømme om hvordan en svømmetur i Danmarks første udendørsbassiner fra 1920 og 1938 også må have været en næsten meditativ oplevelse. Resterne af disse stikker stadig op af græsmarken få meter fra udspringet til Gudenåen og er ligeledes et besøg værd. Følger du den krogede sti få minutter længere ned i dalen, mødes dit syn af den smukke lille sø, hvor netop Skjernåens udspring pibler frem. Her kan du drømme dig væk til fiskerture og tømmerflådebygning, mens du sidder på udsynsbænken med svaner svømmende foran dig. Alt i alt en oplevelse, jeg vil anbefale til alle der har brug for et udflugtsmål til en solrig eftermiddag eller en søvnig søndag. Og med hærvejen, Rørbæk Sø og Tinnet Krat om hjørnet, så kan ingen da mene at gå forgæves.

Et oplagt udflugtsmål for hele familien

Indsendt af Erna Storgaard

Her ved Gudenåens og Skjernåens kilder er der uendelig mange muligheder for oplevelser i det fri. Stilheden er unik, du hører kun dit eget åndedrag, når du vandrer op over bakkerne, til udsigten, eller langs Gudenåen, hvor en sti snor sig gennem landskabet. Du kan også besøge Danmarks første udendørs badeland (ja det siger vi det er) - her er der flere betonbassiner, som står i glemsel, og vækker undren blandt mange besøgende, som efter en kort introduktion sagtens forstår, at her har der været liv og glade dage for år tilbage, alt sammen med hjælp fra Gudenåens kilder, som gav vand til projektet. Har du børn med, så nyder de at løbe rundt på kanterne af badebassinerne, rulle ned af bakkerne, eller slubre vand i sig, direkte fra Gudenåens kilde. Her er plads og rum til masser af udendørs lege og aktiviteter, det er nemt at blive i området en hel dag, hvor naturen er i højsædet.

Historiens vingesus

Indsendt af Esther Faaborg Liboriussen

Ikke nok med at området byder på mageløs natur, som istiden har skabt, så føler man i den grad historiens vingesus, når man går langs Hærvejen imellem lyng, krat, kilder og gravhøje. Her i Vandskellet mellem de to store åers udspring har mennesker i årtusinder boet og haft deres færden. De har levet og begravet deres døde; og de har dyrket og handlet; og de har tilbedt deres guder og søgt helbredelse ved helligkilden, som siden blev viet til Sct. Peder. Lige meget om man besøger stedet en brandhed sommerdag, hvor luftspejlinger over lyngen, græshoppernes og lærkernes sang står i stærk kontrast til kildernes kølige rislen. Eller man kommer på svampejagt en efterårsdag, hvor rønnens røde bær og krattets løvfaldsfarver smukt klæder lyngens lilla tæppe forneden. Eller en frostklar dag, hvor alt er klart og tyst, så man, når man stiller sig med tilbageholdt ånde og lukkede øjne, kan høre en fugls vingeslag på lang afstand. Ja, ligemeget hvornår, er dette et magisk sted og så absolut et besøg værd!

Fascination

Indsendt af Henriette Lind

Jeg underviste en lille gruppe på 4 børn (7-10 år),der havde brug for oplevelser for at gå i gang med mere strukturerede ting som læsning og skrivning. Vi startede et Gudenå- forløb og besøgte udspringet til Gudenåen OG Skjern Å. Det var så spændende for dem, at der blev skrevet rapporter, malet billeder, regnet, læst, set på den historiske betydning og funderet bredt over mange ting. Det blev starten på indlæring, vi ellers ikke havde turde håbe på. Derfor vil jeg både menneskeligt og fagligt have kilderne i kærlig erindring.

Del din oplevelse fra stedet

Fortæl om en naturoplevelse, du har haft på stedet - og deltag i konkurrencen om ballontur.

Opsummer oplevelsen eller fremhæv det mest interessante.
Juryen vil forære gavekurve til 10 beskrivelser, som de finder særligt inspirerende. Minimum 200 tegn.
Filformat: Jpg, jpeg, png, gif