Der vises 17/17

Nyeste oplevelser

På toppen

Indsendt af Karen Bresemann Højte

At stå på toppen, opleve roen og se ud over dettte vildt fascinerende landskab, se de smukke rovfugle svæve tæt på bakkerne og dermed tæt på os. Muligheden for at trille hele vejen til toppen og tage plads i en af de 18 ophængte hængekøjer og opleve mørket og nattehimlen live er helt unikt. Tilgængeligheden er i top. Bare kom afsted.

Saturns ringe oplyst af solen

Indsendt af Trine Iversen

Efter en perfekt rundvisning på det overraskende smukke og store område, så vi i en stjernekikkert og det var WAUW for selveste Saturn var oplyst så klart og skarpt af vores smukke sol, at selv ringene var tydelige og funklende ✨⭐️ Simpelthen en skøn dag at begynde efterårsferien med på Brorfelde ☀️

En fredfyldt perle

Indsendt af Pia Valdau

Magisk både dag og aften. Så lidt støj, så lidt lys. En sjælden natur perle i en ellers "støjende verden". Et dejligt sted at komme både ved arrangementer, himmelfenomener og en smuk efterårs-dag. Inspirerende vejledere og ikke mindst lækker hængekøjer!

Landskab og himlen

Indsendt af Niels Foldager

Jeg kommer jævnligt på Brorfelde og i det fantastiske istidslandsskab, der ligger dér omkring. Jeg er flyttet fra København af samme grund. Det er også herfra - og fra observatoriet - jeg har nogle af de bedste oplevelser på stjernehimlen, fordi nattemørket er fint bevaret i området. De store kikkerter i kuppelbygningerne er spændende i sig selv, men sjovest er det jo, når man kikker i dem.

Smukke efterår på Brorfelde

Indsendt af Joe Kniesek

Min vej til arbejde fører mig til daglig forbi Brorfelde og der bliver jeg hver dag præsenteret for Brorfelde Observatoriums kupler der troner på toppen af bakkerne. Om det er sommer, forår, vinter eller som nu med et fantastiske efterår, badet i solopgangens første stråler, hvor vedlagte dronebillede stammer fra. Om vinteren lægger Brorfelde bakken til børnenes kælkeoplevelser og om sommeren deles fællesoplevelser under stjernehimlen beriget af duften fra de nærliggende rapsmarker. Et unikt sted med unikke oplevelser - året rundt.

glasnost, græskeguder og gamingfigurerr

Indsendt af Bodil Larsen

Min oplevelse på Brorfelde Observatorium er fra i sommer. Jeg var der sammen med min 14-årige søn til fuldmåneaften. Da foredraget om månelanding var slut sætter en flink ældre polsk dame lige som stille spørgsmålstegn ved OM det nu var sandt. For hende var det stadig blot vestlig propaganda. Da himlen fyldtes med stjerner kunne man slutte sig til en gut som fortalte om stjernetegnene, om deres navne, betydning og ikke mindst historierne bag . Der var utallige fortællinger fra det gamle Grækenland og fra den nordiske mytologi. Denne fortæller kunne tryllebinde os alle inkl. de store teenagere fordi han henviste og sammenlignede med flere af de figurer som de unge rent faktisk støder på når der games :) og indtil flere gange var der lang dialog om de forskellige personer, ihærdigt hjulpet på vej af de langlemmede teenagere. Det var simpelthen SÅ godt og lærerigt. For alle aldre. Damen fra Polen gav anledning til en meget lang og go diskussion på vej hjem i bilen. Pludselig kom alle de ting frem som min gymnasietid bar præg af. Øst/vest, Gorbatjov, glasnost, murens fald, propagandaen og i hvilke lande foregår det så idag ? Slutteligt vil jeg tilføje at vi mødte en lille skare af mennesker som gerne forklarer om planeter og stiller skarpt så alle kunne se det de ville i de store stjernekikkerter. Og vi kommer igen. Når en ranglet teenager bliver fascineret SÅ er det en naturkanon værd :) Og så fik vi nogle pragtfulde pandekager :)

Kosmisk

Indsendt af Dianna Hedegård

Det at bevæge sig op i bakkerne, omkranset af naturen, for på toppen at kunne opleve et mørke der er unikt i Danmark; at kunne se nattehimlen fuldstændigt uhindret og uden menneskeskabt lysforurening - DÉT er en kosmisk oplevelse der sætter spor i børn og voksne. Formidlingen kombineret med naturoplevelsen gør at Brorfelde har en helt særlig betydning for vores lille familie.

Unikt: natur, geologi og formidling

Indsendt af Henrik Hyldgaard Schmidt

Jeg har været på Brorfelde flere gange. Alene udsigten over de sjællandsk alper, dødislandskabet og de på een gang overjordiske og bygningsmæssigt gedigne observationstårne er bjergtagende. Samtidig kan alle, ikke mindst børnene, få formidlet alt mellem himmel og jord i den mest bogstavelige forstand: fra de næsten ufattelige astronomiske hemmeligheder til geologien i det særprægede område. Brorfelde er en perle - ganske enkelt.

Over bakken og ud i naturen

Indsendt af Cathrine Roer

Ungernes insekt-net flagrer rundt i mellem rækkerne. Vi går på én lige linje, mens vi følger et hjortespring som vores guide har fået øje på. Vi stopper, og der falder ro over ungerne - de kigger med forventning på vores guide. Han peger på en bille som er ved at spise en lort. Ungerne stimler sammen og iagtager billen som mosler rundt i skovbunden. Ungerne fanger edderkopper, biller og vi finder en enkelt død salamander. Vi tager vores fund med tilbage til skolebygningen på Brorfelde. Så går turen op af bakkerne. For hver sving vi tager åbenbarer der ser en ny spændende bygning for os. Vi lytter interesseret på historien bag de dobbelte hække omkring bygningerne. Ungerne finder hurtigt ud af at man kan løbe mellem hækkene som en labyrint. Hele vores tur op ad "bjerget" bygger op til det fantastiske syn af observatoriet som møder os på toppen. Vi nyder det bjergtagende syn udover landskabet, inden vi går ind i observatoriet og ungerne får lov at styre det store teleskop. Inden vi skal ned af bakken igen, og hjem - nyder vi den sidste udsigt, mens vi ligger os i hængekøjerne og bearbejder vores nye viden om rummet derude! Ned ad bakken går det hurtigt, og det er lidt vemodigt da vi skal forlade Brorfeldes bakkede landskab. Men det er heldigvis bare "på gensyn" vi siger

Natur, natur og atter natur

Indsendt af Louise Eggertsen

Det er, hvad Brorfelde er for mig. En mulighed for at komme tættere på stjernerne og samtidigt drømme mig lang væk, i den omkringliggende natur. Og naturoplevelse er der mange af. Du kan høre Nattergalen synge sjælen ud, komme ned i tempo sammen med køerne og følge flagermusenes dans i tusmørkets skær. Vi har klatret i træer, suset hæsblæsende ned af bakkerne på kælk og gået på opdagelse i den omkringliggende skov, mark og mose. Alle tingene, er i sig selv enestående. Men ingen af dem slår nattemørkets magi. Med nattemørket, åbnes et vindue til fjerne galakser og nye universer. Men samtidigt giver det os også muligheden for en helt speciel intimitet. For under stjernehimlen rykker vi tættere på hinanden. Og dette er der rig mulighed for på Brorfelde, hvor mørket er fredet. I det blæksorte mørke, kan du opleve mælkevejen oplyse himlen. Forsvinde i det måneløse mørke. Eller ønske, når du ser et stjerneskud.

Langt ude

Indsendt af Tina Salling

Når man nærmer sig Brorfelde i bil og taler i telefon, så må man huske at sige til den man snakker, at nu falder vi snart ud. Og ganske rigtig- det sker hver gang. Pludselig er forbindelsen afbrudt. For her er vi langt ude. Langt ude i universet. Her er der stille. Helt stille. Og her er der mørkt. Helt mørkt. Fredet mørke. Her i Brorfelde kan vi stressede forjagede mennesker finde tilbage til os selv. For her kører man kun bil, når man kører forbi. Eller man går en tur i de smukke bakker og nyder udsigten og stilheden. Og når mørket sænker sig, kan man tælle stjerner og skue ud i evigheden. Her finder vi ud af, at vi er del af noget større. Her er nemlig ro, stilhed og mørke. Det er uundværligt. Behøver jeg skrive mere?

Istidslandskab for alle

Indsendt af Caroline Henriksen

Bakkerne ved Brorfelde kan bruges af alle. Børnene kælker på bakkerne om vinteren, cykelentausiaster i alle aldre forcerer det bakkede landskab i snefrie årstider, stjernekiggere om indtager området om aftenen/natten og rigtig mange nyder gåture i den specielle scenariske natur. At der også kan bydes på traktørsted, observatorium, maglesø og kro i nærheden øger bare begejstringen for stedet - hele året.

Midt mellem himmel og jord

Indsendt af Julie Bouchet

Kærligheden til naturen i bakkerne ved Brorfelde er af den langvarige slags, der bare vokser for dag til dag. Her kan du se Istidens bølgende bakker samtidig med, du er lidt tættere på stjernerne. Som ét af de eneste steder på Sjælland er mørket beskyttet, og på de fleste nætter kan du se funklende stjerner, lytte til nattergalen eller høre flagermusene suse forbi. På trods af, du kun er 40 minutter fra Købehavn, føler du dig langt væk fra byens larm og kan sænke skulderne og nyde at være lige midt mellem himmel og jord - året rundt og døgnet rund. Og så er det også her, du kan finde Midtsjællands bedste kælkebakke.

Mælkevejen

Indsendt af Dorthe Berner-Nielsen

Jeg var på Brorfelde med en veninde en stjerneklar aften i sommeren 2018 og var helt blæst bagover af at jeg kunne se Mælkevejens funklende bånd henover nattens himmelrum. Det var en stor oplevelse, og vi stod i 1/2 time med hovedet bøjet bagover i en let brise i nattemørket og sagde ingenting andet end: Øj....

Det tilgængelige nattemørke

Indsendt af Lenette Schunck

Et besøg på Brorfelde er altid garanti for en god oplevelse. Hvad enten det gælder O-løb over markerne mellem køer og elektrisk hegn, kælketure ned af de gigantiske bakker i et vinterklædt landskab eller deltagelse i et af de mange spændende aften-/natte-arrangementer, hvor nattemørket bliver gjort tilgængeligt og levende på en mest forunderlige vis, via historiefortælling, forunderlig fakta eller fantastiske kik til himmellegemerne. Man bliver altid mødt af entusiastiske frivillige eller engagerede ansatte, som gerne dele ud af deres viden og begejstring. Vores sidste besøg var under måneformørkelsen i sommers, hvor aftenen blev fyldt med magi og en forventningsfuld stemning, selv om hovedpersonen: månen lod vente på sig :-).

Islandskabs natur, fredet himmelrum, Store naturoplevelser!

Indsendt af Birthe Truelsen

Brorfelde Observatorium er en oplevelse og en lise for sjælen. Naturen bugter sig i bakke og dal. Et yndet sted for oplevelser af bær, træer, planter og dyreliv, og ikke mindst den store fredet nattehimel. Engageret medarbejdere, der evner at fortælle om geologi, natur, astroider og historien i området. Et mega dejligt sted!

Månen, Jupiter og Saturn.

Indsendt af Raziye Acili

Brorfelde Observatorium gav os overvældende stjerneskrap og fantastisk oplevelsen. Både mine børn og jeg fik mulighed for at se JUPITER, SATURN OG MÅNEN via teleskopet. Og det var enestående oplevelsen. Man svævende i Mælkevejen og betagende stjernerne samt Jupiter og Saturn som jeg fik lov til at tage billederne med min mobil. Det var en stjerne brillant verdensklasse oplevelsen vi fik hjem med bagefter. CANDY EYES ♥️😍

Del din oplevelse fra stedet

Fortæl om en naturoplevelse, du har haft på stedet - og deltag i konkurrencen om ballontur.

Opsummer oplevelsen eller fremhæv det mest interessante.
Juryen vil forære gavekurve til 10 beskrivelser, som de finder særligt inspirerende. Minimum 200 tegn.
Filformat: Jpg, jpeg, png, gif